Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło lub margaryna 0.5 kostki
jajko 4 średnie
woda przegotowana 250 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 gram

krem

budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 70 gram
mleko 3,2% 750 ml

dodatkowo

cukier puder

Porada

Przepis jest na dużą blachę tą która jest w zestawie z piekarnikiem

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z tłuszczem, dodajemy powoli mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 1 - Karpatka foto
2
W szklance mleka mieszamy budynie oraz cukier, resztę mleka zagotowujemy i wlewamy budyń i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia co jakiś czas mieszamy
Krok 2 - Karpatka foto
3
Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia i jajka, całość dokładnie miksujemy, rozgrzewamy piekarnik do 210°, można piec na papierze lub formę wysmarować masłem i obsypać mąką, równo rozprowadzić połowę ciasta, oba blaty pieczemy oddzielnie przez 20-25minut
Krok 3 - Karpatka foto
4
Do wystudzonego budyniu dodajemy tłuszcz i dokładnie miksujemy, wystudzone ciasto smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem
Krok 4 - Karpatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 21.11.2016 00:43
super ciasto
kd045 20.11.2016 20:38
smaczny przepis ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak