Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 100 g
mąka krupczatka 190 g
orzechy włoskie 50 g (zmielone)
cukier puder 70 g
żółtko jajek 1
masło 160 g
śmietana 18 proc 1-1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie ok.100 g
rodzynki ok.50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski

Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym, dosypujemy zmielone orzechy. Zimne masło drobno siekamy i rozrabiamy na kruszonkę z suchymi składnikami, następnie dodajemy chłodne żółtko i śmietanę, dokładnie wyrabiamy.
Ciasto zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, potem odcedzamy.
Rodzynki i orzechy siekamy dość grubo.
Chłodne ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, posypujemy siekanymi bakaliami i delikatnie dociskamy wałkiem . Wycinamy większe kółka, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy kilkanaście, kilkadziesiąt minut w 180 C. Są pyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.11.2016 12:07
Jakie śliczne te ciasteczka....
sezamek 19.11.2016 22:29
takie to ja lubię :)
MAR3STA 19.11.2016 22:01
pyszne ciasteczka
IKrakowianka 19.11.2016 20:44
moje ulubione :)
dodi 19.11.2016 18:25
pyszniutko wygladają
Renata9 19.11.2016 16:02
Super ciasteczka
ice cubes 19.11.2016 15:39
Wyglądają apetycznie :)
Wiesława1 19.11.2016 15:18
Pyszna propozycja
Lis 19.11.2016 15:02
Wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak