Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpianakowo żurawinowe muffinki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
szpinak mrożony 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
konfitura żurawinowa 100 g
żurawina suszona 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpianakowo żurawinowe muffinki

Szpinak rozmrażamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 19.11.2016 16:06
Fajny pomył;))
olkaaa 19.11.2016 12:35
Ciekawe polaczenie
MAR3STA 18.11.2016 21:51
świetny pomysł
Iwusia 18.11.2016 21:47
wspaniała propozycja
VioletoweKucharzenie 18.11.2016 20:41
Małe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak