Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwowiec pasteryzowany w cukrze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa lub pigwowiec 2 kg
cukier 4-6 szkl.
cytryny do smaku
Goździki całe Prymat

Porada

Tak przygotowane owoce są świetnym dodatkiem do jesienno-zimowej herbatki, zawierają mnóstwo witaminy C i nadają herbacie wyjątkowego aromatu. *Jeśli ktoś lubi aromat goździków może na dno każdego słoika dodać po jednym, co nada syropowi aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwowiec pasteryzowany w cukrze

Owoce dokładnie umyć (pigwa zazwyczaj jest woskowa i tłusta), pokroić na ćwiartki i nie obierać! Wyciąć gniazda nasienne i szypułki. Owoce jak najcieniej poszatkować w malakserze z odpowiednią tarczą albo na ręcznej mandolinie do warzyw.
Przełożyć plasterki do dużej miski przesypując warstwy cukrem.
Cytryny wyszorować i sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do owoców. Wycisnąć sok z cytryn, skropić owoce i dokładnie wymieszać z cukrem (najskuteczniej dłonią).
Nakryć miskę i pozostawić w ciepłym miejscu na jakiś czas, aby owoce puściły sok.
Przełożyć do słoików mocno uciskając, zalać wytworzonym syropem, zakręcić i zapasteryzować do czasu, aż owoce stracą ciemną barwę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hostessa neta 21.11.2016 09:48
ten sposób też mi się podoba
Edith85 19.11.2016 09:19
Uwielbiam do herbaty
Docherro 18.11.2016 20:05
świetny pomysł,zawsze robiłam sok,teraz zrobię wg.Twojego przepisu:)
olkaaa 18.11.2016 15:36
bardzo fajny
KORAL 18.11.2016 13:50
Tak też pysznie :)
agnieszka214 18.11.2016 13:25
wyglada bardzo apetycznie
kd045 18.11.2016 13:06
super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak