Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-czekoladowy tort

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

biszkopt ciemny

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

krem do przełożenia

śmietana 30% 500 ml
serek homogenizowany 30 dag
czekolada mleczna 20 dag
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
orzechy włoskie 5 dag mielonych
spirytus 1 łyżka

krem do dekoracji

masło 20 dag
cukier puder 1/2 szklanki
czekolada gorzka 15 dag
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
spirytus 30 ml

dodatkowo

dżem kwaśny 1 słoik
kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-czekoladowy tort

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać i przelać do okrągłej formy 20 cm średnicy.
W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto i piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu wystudzić i oba ciasta przeciąć na dwa krążki nasączyć kawa wymieszaną z alkoholem.

Do 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej przygotowanej z 2 łyżeczek sypkiej kawy po wystudzeniu dodać spirytus i wymieszać.

Krem do przełożenia:
Czekoladę mleczną rozpuścić w miseczce nad para lub w mikrofali i przestudzić do płynnej, ale przestudzonej czekolady dodać spirytus i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem homogenizowanym, następnie małymi porcjami dodawać płynną czekoladę i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Przygotowany krem podzielić na pół i do jednej porcji dodać sypką kawę rozpuszczalną, a do drugiej mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Krem do dekoracji:
Gorzką czekoladę rozpuścić i wymieszać z kawa rozpuszczalną przestudzić, masło utrzeć z cukrem i szczypta soli na puszysty krem do gładkiego kremu dodać płynną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać alkohol.

Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy i wyłożyć na nim cały krem czekoladowy z dodatkiem orzechów i przykryć drugim kolorem ciasta które posmarować dżemem, przykryć kolejnym krążkiem ciasta, następnie krem z dodatkiem kawy i ostatni krążek ciasta. Złożone na przemian i posmarowane kremami oraz dżemem ciasto lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia kremu. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i delikatnie ściągamy z niego obręcz, wierzch i boki smarujemy równa warstwą kremu do dekoracji i dowolnie ozdabiamy, a następnie ponownie chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 12.03.2017 20:21
Wspaniale się prezentuje:)
IZABELA29 21.11.2016 08:02
Czekiladowy jak najbardziej pyszny
ben-ka 20.11.2016 12:10
Taki tort zrobiłaś, że aż ślinka cieknie:)
Wacław 18.11.2016 16:57
pyszności :-)
asiatok 18.11.2016 12:25
Na jesienną depresję idealny!
Grazyna0211 18.11.2016 11:07
ale pyszności
Wiesława1 18.11.2016 11:07
Pysznie wygląda
Alex_M 18.11.2016 06:26
chętnie bym zjadła duuuży kawałek :)
MagdalenaIC 18.11.2016 00:26
Wspaniały :)
IKrakowianka 17.11.2016 20:29
perfekcyjny :)
halina17 17.11.2016 19:39
Bardzo dokładnie opisane przygotowanie - super :)
cukiereczek 17.11.2016 19:01
wow co ca Rewelacyjny tort
Stenka 17.11.2016 18:06
smaczny torcik
benka 17.11.2016 18:03
Chętnie bym zjadła kawałeczek :)
Agnieszka-87-25 17.11.2016 17:25
apetyczny tort
Wafelek2601 17.11.2016 17:23
Super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak