Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort waniliowy z chrupką warstwą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka

Krem

mleko 3,2% 600 ml
śmietana 30% 250 ml
cukier 1,5 szklanki
żółtko jajek 8
mąka pszenna 70 g
laska wanilii 1
margaryna

Chrupiąca warstwa

sucharki 1 opakowanie
krem czekoladowy 1 opakowanie

Dodatkowo

sok z cytryny
cukier 2 łyżeczki
woda letnia 1 szklanka
ciastka 2 opakowania języczki
truskawki świeże
mięta liście

Porada

Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić! SMACZNEGO !

Przepis i sposób przygotowania na: Tort waniliowy z chrupką warstwą

Biszkopt:

1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:

1. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
4. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
5. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krucha warstwa :

W zależności od ilości zmiel suchary , następnie wymieszaj z kremem czekoladowym.

Składanie :

Ciasto układaj warstwami biszkopt , krem , biszkopt , krucha warstwa , krem biszkopt. Ciasto z każdej strony wysmaruj kremem. Obłóż dookoła języczkami. Truskawki umyj, pokrój w kostkę, wysyp na górę. Dodaj do ozdoby kilka listków mięty. Tort obwiąż wstążką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.01.2017 12:50
Bardzo smaczny
IZABELA29 29.12.2016 16:49
Fajnie wygląda
Ada-Gaba 04.12.2016 21:49
Wspaniałe ciacho
Justyna Jussstiii 21.11.2016 09:06
wowo wygląda jak bajka
noninka77 17.11.2016 18:44
Pięknie wygląda :)
Wiesława1 17.11.2016 16:43
perfekcyjne wykonanie
ania2610 17.11.2016 13:48
piękny jest :)
adelajda 17.11.2016 13:27
Wygląda przepysznie
Patrycja33 17.11.2016 13:01
bardzo elegancki torcik:-)
sezamek 17.11.2016 12:21
wygląda bardzo efektownie :)
Edith85 17.11.2016 12:07
Super torcik
Mniam 17.11.2016 11:14
Piękny i smaczny :)
Motorek 17.11.2016 11:14
wygląda pysznie
Futka 17.11.2016 11:10
Śliczny i niezwykle apetyczny torcik :)
Madzai 17.11.2016 10:19
Ale piękny!
jagoda5913 17.11.2016 10:16
piękny torcik
Grazyna0211 17.11.2016 10:15
świetny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak