Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas na żur 1/2 litra
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt
seler 1/3 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
kiełbasa biała 4 szt
jajko 4 szt
chrzan ze słoika 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz
grzyby suszone 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy, myjemy. Pietruszkę, selera, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka w całości, marchewkę kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy ok. 1,5 litra wody, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 45 min. Następnie wrzucamy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki, dodajemy chrzan oraz majeranek, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku.
Na talerz wykładamy obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki i zalewamy gorącym żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.11.2016 19:01
mój ulubiony :-)
Bernadeta1 17.11.2016 15:51
smaczne jedzonko
Franciszek 17.11.2016 10:28
dobra zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak