Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowe pałki z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pałki z kurczaka 4 sztuki
sól ok. 1 łyżeczka

Marynata

olej 4 łyżki
sok z limonki z 1 sztuki
miód płynny 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 6 ząbków

Dodatkowo

kostka rosołowa (warzywna) 1 sztuka
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowe pałki z kurczaka

Kroki postępowania

1
Udka z kurczaka myjemy (skórę można zdjąć wedle uznania), osuszamy i nacieramy solą.
Krok 1 - Limonkowe pałki z kurczaka foto
2
Olej mieszamy z sokiem z limonki, miodem, oregano, tymiankiem i posiekanym czosnkiem.
Krok 2 - Limonkowe pałki z kurczaka foto
3
Do przygotowanej marynaty wrzucamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny.

Zamarynowane mięso pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, przewracając je w połowie pieczenia.
Krok 3 - Limonkowe pałki z kurczaka foto
4
Pozostałą marynatę mieszamy z 50 ml wody. Zagotowujemy i dodajemy kostkę rosołową, po jej rozpuszczeniu sos zagęszczamy skrobią wymieszaną z resztą wody.

Mięso przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.
Krok 4 - Limonkowe pałki z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 17.11.2016 11:13
Smaczne mięso na obiad.
Krystyna32 17.11.2016 08:03
bardzo smaczne
Babeczka35 17.11.2016 06:57
Smacznie upieczone mięsko.
Iwusia 16.11.2016 23:48
ależ to mięsko soczyste ... mniam !
Wafelek2601 16.11.2016 22:51
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak