Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

24 ciastka

cukier brązowy 220 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
olej kokosowy 110 gram
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 125 gram
otręby owsiane 80 gram
cynamon 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

orzechy włoskie 60 gram

Porada

Zamiast oleju kokosowego można użyć masła. Ciastka krócej pieczone są chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. Natomiast druga opcja sprawi, że będą całkowicie chrupiące (ale nie twarde).

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)

Kroki postępowania

1
Orzechy należy posiekać.
(Podana waga dotyczy orzechów bez łupinek.)
Krok 1 - Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)  foto
2
W pierwszej misce należy połączyć oba cukry, miękkie masło lub olej oraz jajko, a w drugiej - mąkę, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a na końcu połączyć z orzechami.
Krok 2 - Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)  foto
3
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki.)
Krok 3 - Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)  foto
4
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-20 minut (**) w 180 stopniach.
Krok 4 - Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)  foto
5
Upieczone ciasteczka wyjąć z blachą - z piecyka, a następnie po kilku minutach przenieść na kratkę.
(Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją.)
Krok 5 - Ciastka kokosowo-owsiane z orzechami włoskimi (delikatnie korzenne, super chrupiące)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:22
Dobre ciastka.
Diana Rusiłowicz 16.11.2016 02:02
Dziękuję :)
anka1988 15.11.2016 21:46
fajne ciasteczka do pochrupania
Babeczka35 15.11.2016 21:14
Pyszne ciasteczka.
ziutka123 15.11.2016 20:59
fajny przepis ;]
Motorek 15.11.2016 20:58
super ciasteczka
kd045 15.11.2016 20:53
super przepis !
magdow 15.11.2016 20:40
MMMM SMAKOWITE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak