Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka kolorowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 42 dag
drożdże suche 25 g
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1/4 szkl
jajko 1 szt
masło 5 dag
kakao 1 łyżka
barwnik spożywczy czerwony kilka kropli

Kruszonka

mąka pszenna 50 g
cukier 50 g
masło 25 g

Dodatkowo

śmietana 1 łyżeczka
jajko 1 szt
powidła śliwkowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka kolorowa

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże, 3 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Chałka kolorowa foto
2
Pozostałą mąkę, cukier i jajko włożyć do dużej miski. Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do pozostałych składników. Dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 2 - Chałka kolorowa foto
3
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić bez zmian. Do drugiej dodać kakao, do trzeciej barwnik i dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chałka kolorowa foto
4
Każdy kolor ciasta rozwałkować na długi pasek. Na jednym z brzegów położyć konfiturę śliwkową, zwinąć roladki dokładnie zlepiając końce.
Krok 4 - Chałka kolorowa foto
5
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Końce kolorowych rolad zlepić ze sobą, przekładać tak, aby tworzyły warkocz.
Krok 5 - Chałka kolorowa foto
6
Składniki kruszonki wyrabiamy, schładzamy. Ścieramy na tarce. Jajko rozkłócić ze śmietaną. Smarujemy nim chałkę. Posypać kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6 - Chałka kolorowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.11.2016 10:47
ładnie wygląda
Edita 16.11.2016 11:21
fajny przepis
molanka 16.11.2016 10:07
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak