Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruzińskie pierożki po polsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
woda 0,5 szklanki
sól szczypta

Farsz

mięso mielone indycze 250 g
cebula 1 szt
bulion drobiowy 0,5 szklanki
natka pietruszki pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie pierożki po polsku

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy jajko. Powoli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm.
Krok 1 - Gruzińskie pierożki po polsku foto
2
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem. Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz układamy na środku każdego kółka (około 1 łyżkę). Każde kółko zwijamy na środku i robimy takie jakby zakładki. Górę okręcamy, tak aby było za co złapać podczas jedzenia.
Krok 2 - Gruzińskie pierożki po polsku foto
3
Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 10-12 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe obsypujemy dodatkowo pietruszką.
Krok 3 - Gruzińskie pierożki po polsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 15.11.2016 23:41
Super przepis
adelajda 15.11.2016 10:46
Jadłam takie w Gruzji ale czy to było mięso indycze to nie jestem pewna :)
Grazyna0211 15.11.2016 10:41
smaczne pierożki
Madzai 15.11.2016 09:18
Też takie robię, są super!
sezamek 15.11.2016 08:26
ulubione mojej mamy :)
Edith85 15.11.2016 06:05
Uwielbiam
Barbara13 15.11.2016 00:36
muszę wreszcie je wypróbować
MAR3STA 14.11.2016 23:17
Robię podobnie i są pyszne
Iwusia 14.11.2016 22:50
wspaniale się zapowiada ten przepis
ada.la 14.11.2016 22:14
wyglądają pysznie
bertpvd 14.11.2016 21:27
wspaniałe pierożki
Stenka 14.11.2016 21:23
apetycznie wyglądają
jagoda5913 14.11.2016 21:06
pyszny obiad
Lis 14.11.2016 20:29
Jak dla mnie idealne:)
noninka77 14.11.2016 19:52
Poczęstowałabym się :)
halina17 14.11.2016 19:38
smaczne pierożki
VioletoweKucharzenie 14.11.2016 18:32
Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak