Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 550 g
drożdże świeże 55 g
cukier drobny 130 g
masło 100 g
mleko 1 szklanka
jaja 3 szt

Owoce

kiwi 3 szt
gruszka 3 szt
jabłko 5 szt
masło 1 łyżka
cukier drobny 3 łyżki

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z częścią cukru.
Krok 1 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
2
Dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 5 min.
Krok 2 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
3
Jaja ubić z pozostałym cukrem.
Krok 3 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
4
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ubite jaja i stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 4 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
5
W tym czasie owoce obrać, pokroić i usmażyć na maśle z dodatkiem cukru, ostudzić.
Krok 5 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
6
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, wyłożyć nadzienie i zwinąć. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.
Krok 6 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto
7
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Drożdżowa też może być, czyli rolada z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.11.2016 14:13
pyszności :)
Wiesława1 14.11.2016 12:56
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak