Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bioło polywka czyli zabielana zupa na wędzonce górali beskidzkich

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wędzone 0,5 kg
mleko 1 szklanka
makaron
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Dawniej zamiast makaronu stosowano ziemniaki lub tzw. gałuszki czyli proste kluski mączne które trzeba było "siulać" ( formować ręcznie ) : ))

Przepis i sposób przygotowania na: Bioło polywka czyli zabielana zupa na wędzonce górali beskidzkich

Robimy wywar na bazie żeberek, dodając przyprawy. Jeśli mięso jest mocno wędzone sól jest niekonieczna. Gdy żeberka są miękkie wlewamy mleko, gotujemy ok. 10 min. Podajemy z kawałkiem mięsa i makaronem. Bardzo prosta acz pożywna zupka rodem z Beskidu Śląskiego. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 30.12.2022 10:36
Smak dzieciństwa ☺️
hanbes 28.01.2017 10:18
Wystarczy zrobić, polecam...
Laila2786 26.01.2017 12:33
chętnie bym spróbowała
jan_mag 14.11.2016 12:55
Musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak