Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód na tortownicę o średnicy 22 cm

ciastka 200 gram
masło lub margaryna 50 gram

Masa serowa

twaróg zmielony 500 gram
śmietana kremówka 150 gram
jajko 3 sztuki
cukier 180-190 gram
cukier waniliowy 10 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1-2 łyżki

Dodatkowo

puree malinowe 8-10 łyżek

Porada

(*) Uprzednio podpieczony spód będzie smaczniejszy i łatwiejszy w późniejszym krojeniu ciasta. (**) Używam piekarnika gazowego.. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika można skrócić o 5-10 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Spód podpiec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)  foto
2
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomocą miksera.
(Kolejność jest dowolna. Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
Krok 2 - Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)  foto
3
Na wierzchu wyłożyć (łyżeczką) puree malinowe - tworząc kółka lub przeciągnięte, grube pasy.
Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi.
Krok 3 - Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)  foto
4
Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary.
(W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.)
Sposób 1.
Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą.
Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą.
Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem.
Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach.
(Gotowy sernik powinien być ścięty, a wierzch sprężysty.)
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, usunąć folię spożywczą i po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Sposób 2.
Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce.
Krok 4 - Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:23
Dobry sernik.
Diana Rusiłowicz 18.11.2016 00:36
Oj baaardzo :)
Diana Rusiłowicz 15.11.2016 01:13
Dziękuję :)
sezamek 14.11.2016 14:49
smakowity :)
Wiesława1 14.11.2016 12:57
Pysznie wyglada
ilka01 14.11.2016 11:52
pyszności :)
Malinka 14.11.2016 10:40
Przepyszny wypiek!
bietka 14.11.2016 10:20
smaczny serniczek : )
Patrycja33 14.11.2016 10:05
uwielbiam serniczki:-) a Twój wygląda smakowicie:-)
gosia56 14.11.2016 09:58
na pewno smaczny;)
Beatris 14.11.2016 09:28
Wygląda wspaniale, chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Docherro 14.11.2016 08:52
wszystko co lubię)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak