Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na barszcz

buraki czerwone 3 szt
woda 3 l
sól 1 łyżka
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt
ząbki czosnku 3 szt
włoszczyzna 1 szt
por 1 szt
grzyby suszone 100 g

składniki na zapiekankę

bagietka 1 szt
masło 50 g
pieczarki 250 g
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem w cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy łyżkę soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.
Krok 1 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto
2
Obraną włoszczyznę z jedną sztuką pora zalewamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę.
Krok 2 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto
3
Zalewamy wodą grzyby i gotujemy przez 30 minut.
Krok 3 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto
4
Obrane, pokrojone pieczarki smażymy na patelni przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy obraną i poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy całość 10 minut.
Krok 4 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto
5
Dodajemy wodę z grzybami do zakwasu połączonego z bulionem warzywnym. Całość doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze godzinę na wolnym ogniu.
Krok 5 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto
6
Pokrojone bagietki tniemy na pół, smarujemy masłem i wykładamy pieczarkami z cebulą. Pieczemy przez 10 minut (termoobieg 150 C). Barszcz wlewamy do bulionówek i podajemy z ciepłymi zapiekankami.
Krok 6 - Barszcz czerwony z zapiekanką z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.05.2017 06:50
ciekawy pomysł
edytazaw89@wp 12.11.2016 20:49
Wygląda apetycznie
IKrakowianka 12.11.2016 15:43
świetne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak