Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z gotowanym mięsem
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym to idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Z poniższego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić pyzy z mięsem
- ile gotować pyzy
- z czym podawać pyzy
Kroki postępowania
Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę.
Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso i podsmażyć. Następnie ostudzić. Dodać śmietanę i jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym i wymieszać.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Następnie ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.
Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.