Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 7 szklanek
ocet 1 szklanka
cukier 2 szklanki
sól 1,5 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka

Kroki postępowania

1
Paprykę myjemy, osuszamy. kroimy na mniejsze części pozbywając sie nasionek i nadpsutych części jeśli takowe występują.
Krok 1 - Marynowana papryka foto
2
Do garnka wlewamy skladniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól oraz ziele i liść laurowy. Gotujemy wszystko razem, mieszając od czasu do czasu zeby cukier się ładnie rozpuścił. Gotujemy 5 minut.
Krok 2 - Marynowana papryka foto
3
Do wyparzonych czystych słoików wkładamy/upychamy części papryki. zalewamy zalewą oraz wkładamy ziele i liść z zalewy
Krok 3 - Marynowana papryka foto
4
Zakręcamy słoiki. Do garnka przekładamy słoiki, zalewamy wodą do ok połowy lub 3/4 wysokości sloika, w zależności na ile pozwoli nam garnek. Gotujemy 5-10 minut w zaleźnoźci od słoika celem zapasteryzowania.
Krok 4 - Marynowana papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak