Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Goląbki bezmięsne z kapusty wloskiej z ryzem i kaszą gryczaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 duza glowka
kasza gryczana 200 g
ryż 2 torebki
cebula biała 1 szt
grzyby suszone pol szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sos sojowy 4 lyzki
koncentrat pomidorowy 3 lyzki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Goląbki bezmięsne z kapusty wloskiej z ryzem i kaszą gryczaną

W dużym garnku gotujemy wodę i spazmy w niej liście kapusty włoskiej. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie drobno kroimy lub mielimy. Kasze gryczana i ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule drobno siekamy i podsmażany na oleju na zloty kolor. Kasze, ryz cebulkę i grzybki łączymy razem. Przyprawiamy do smaku.
Z liści kapusty usuwamy delikatnie nożem zgrubiałą część nerwu, tak aby nie podziurawić liścia. Największe liście kapusty zostawiamy do wyłożenia spodu garnka i jeden duży liść do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz, ilość zależy od wielkości liścia. Należy nałożyć tyle farszu, aby udało nam się go ciasno zawinąć. Jeśli gołąbek będzie za mało ściśnięty to może nam się on otworzyć podczas gotowania. Gołąbki układamy ciasno w garnku. W gorącej wodzie rozpuszczamy koncentrat, dodajemy sól i wodę w której gotowały się grzyby. Zalewamy gołąbki. Woda powinna zakrywać cale gołąbki. Przykrywamy gołąbki liściem kapusty i przykrywamy pokrywka, dusimy 1h. Podajemy z ulubionym sosem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.11.2016 14:36
super przepis
berys18 08.11.2016 12:02
fajne gołąbki
molanka 07.11.2016 13:41
ciekawa odmiana gołąbków
mirosława4 07.11.2016 11:48
ciekawe a nie za dużo tego ryżu i kaszy w tym nadzieniu ?
Motorek 07.11.2016 09:10
smaczne gołąbki
KORAL 07.11.2016 09:00
Fajne nadzienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak