Przepis i sposób przygotowania na: Goląbki bezmięsne z kapusty wloskiej z ryzem i kaszą gryczaną
Z liści kapusty usuwamy delikatnie nożem zgrubiałą część nerwu, tak aby nie podziurawić liścia. Największe liście kapusty zostawiamy do wyłożenia spodu garnka i jeden duży liść do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz, ilość zależy od wielkości liścia. Należy nałożyć tyle farszu, aby udało nam się go ciasno zawinąć. Jeśli gołąbek będzie za mało ściśnięty to może nam się on otworzyć podczas gotowania. Gołąbki układamy ciasno w garnku. W gorącej wodzie rozpuszczamy koncentrat, dodajemy sól i wodę w której gotowały się grzyby. Zalewamy gołąbki. Woda powinna zakrywać cale gołąbki. Przykrywamy gołąbki liściem kapusty i przykrywamy pokrywka, dusimy 1h. Podajemy z ulubionym sosem