Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z brzoskwiniami i galaretką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto parzone

woda 250 ml
margaryna 125 g
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 6 szt
proszek do pieczenia szczypta

Krem

mleko 750 ml
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 32 g
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 250 g

Dodatkowo

galaretka agrestowa 1 opakowanie
brzoskwinie w puszce 400 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.
Krem:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 07.11.2016 10:00
Świetna karpatka ! :)
bietka 05.11.2016 19:21
o raju jakie pyszności :)
Anna169Hosz 05.11.2016 15:53
Apetycznie wygląda.
Ewelina1991 05.11.2016 09:48
wspaniała karpatka
Krystyna32 05.11.2016 09:37
pyszności
Agnieszka-87-25 05.11.2016 09:34
pysznie wygląda
Wiesława1 05.11.2016 09:22
Oj kusisz ,kusisz koleżanko
Edith85 05.11.2016 08:24
Uwielbiam karpatkę, a taka to już w ogóle bajka
olkaaa 05.11.2016 00:02
muszę zrobić
ada.la 04.11.2016 22:06
wygląda pysznie
ilka01 04.11.2016 21:50
pyszności ......
VioletoweKucharzenie 04.11.2016 21:29
Kiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak