Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI GŁÓWNE

kapusta kiszona 4 kg.
kiełbasa śląska ok. 1 kg (lub inna)
mięso wieprzowe bez kości ok. 800 g. np. łopatka lub szynka
udka kurczaka 3 szt. ( najlepiej ćwiartki )
boczek surowy 300 g. ( surowy wędzony )
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
ziele angielskie 5 szt.
grzyby suszone 1 duża garść
śliwki suszone 5 szt.
kostka rosołowa 2 szt.
powidła śliwkowe 3 łyżki ( domowej roboty )
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat do smaku
przecier pomidorowy 2 łyżki
woda ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania
olej do smażenia

PRZYPRAWY DO MIĘS

Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY

Kroki postępowania

1
Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.
Krok 1 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto
2
Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto
3
Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.
Krok 3 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.11.2016 17:59
dobry bigos do zjedzenia
Wafelek2601 04.11.2016 17:46
Aż chce się jeść
cukiereczek 04.11.2016 16:41
bigos to ja lubię
Wiktoria29 04.11.2016 16:37
mniam pyszny
mirosława4 04.11.2016 13:35
smaczny ten bigos
gosia56 04.11.2016 12:31
na pewno smaczny bigosik;)
noninka77 04.11.2016 11:19
Wprost uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak