Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z sosem bolognese
Kroki postępowania
Jajka należy ubić i dokładnie połączyć z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną.
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
Placki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
(Mam dobra patelnię, której nie muszę natłuszczać, ale swoją możecie posmarować odrobinką oleju.)
Cebulę pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju).
Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
(W międzyczasie lekko posolić.)
Na patelnię przełożyć pomidory (z sosem), przyprawy i wymieszać.
Całość dusić pod przykryciem.
Na końcu sos ponownie doprawić do smaku.
Gotowe naleśniki złożyć wg uznania i polać sosem.