Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

jajko 3
cukier kryształ 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól szczypta

Masa serowa

dynia 700 gram
serek mascarpone 250 gram
jogurt grecki 250 gram
cukier kryształ 5 łyżek
jajko 3
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier puder do posypania

Porada

Wyczytałam, że sernik ma intensywniejszy smak dyniowy, gdy puree z dyni przygotujemy wcześniej i zamrozimy. W czasie rozmrażania rozwarstwi się i będziemy mogli odlać płyn, pozostawiając sam miąższ.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy

Zaczynamy od przygotowania puree dyniowego. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz włóknisty środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 15-20 min. Studzimy i blenduje na gładkie puree.
Spód :Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy przesiane przez sito zmieszane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8-10 min. aż będzie złocistobrązowy. Następnie wykładamy z tortownicy i studzimy.
Masa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do żółtek kolejno: serek mascarpone, jogurt grecki, wystudzone puree z dyni, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wystudzony spód wkładamy ponownie do tortownicy i wykładamy na niego gotową masę sernikową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez 50-60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy, wystudzony sernik posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 17.11.2016 19:26
Dziękuję :)
edytazaw89@wp 11.11.2016 11:33
Świetny pomysł
Bernadeta1 03.11.2016 17:36
pychotka taki sernik
jagoda5913 03.11.2016 15:36
piękny kolorek wyszedł
AZgotuj 03.11.2016 14:26
to ciasto jest obłędne!!!
Marta Ryżek-Kalkowska 03.11.2016 11:52
na takie ciacho miałabym ochotę!
Wiesława1 03.11.2016 09:21
Super przepis .Ja też dzisiaj zmierzę się z dyniowym sernikiem
Edith85 03.11.2016 09:20
Obłędny kolor
Patrycja33 03.11.2016 00:10
wygląda wybornie:-)
MałaMi89 02.11.2016 22:01
Na dyniowy u mnie jeszcze nie przyszedł czas, ale mam ochotę patrząc na ten ;)
magdow 02.11.2016 21:07
pięknie wygląda ;]
Docherro 02.11.2016 20:51
Wygląda bardzo apetycznie:)
Renata9 02.11.2016 20:47
Wyśmienity serniczek
bertpvd 02.11.2016 20:44
wspaniałe ciasto !
IKrakowianka 02.11.2016 20:43
bardzo apetyczny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak