Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta jarska na wywarze pieczarkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar grzybowy z pieczarek 1 litr
przyprawa uniwersalna do smaku
ziele angielskie 5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2 duże
czosnek 2-3 ząbki
groszek konserwowy 1 puszka
jajka ugotowane na twardo 5-6 szt.
marchewka średnia
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
lubczyk świeży 2 duże gałązki
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1 Litr płynu

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta jarska na wywarze pieczarkowym

Odlać z chłodnego wywaru 1/3 szkl. i pozostawić do namoczenia żelatyny.
Resztę wywaru z pieczarek przelać do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, liście świeżego lubczyku, marchewkę oraz warzywną przyprawę uniwersalną do smaku. Gotować całość pod szczelną pokrywką na minimalnym płomieniu, przez ok. 45 minut. Wywar odcedzić.

W międzyczasie namoczyć żelatynę w w odlanej ilości zimnego wywaru i wymieszać. Pozostawić do spęcznienia i rozpuścić w mikrofalówce. Przelać do gorącego wywaru i mieszać przez chwilę. Wywar doprawić wyciśniętym czosnkiem i dużą ilością białego pieprzu.

Przygotować 5-6 małych salaterek, do każdej wsypać po trochę odcedzonego i przepłukanego groszku z puszki, plasterki marchewki, ćwiartki jajek na twardo.

Zalać przygotowane składniki chłodną gęstniejącą galaretą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem skropić sokiem ze świeżej cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 10.11.2016 12:02
ja nie jem mięsa i też sobie takie robię
w mojej kuchni 02.11.2016 12:17
dobra przystawka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak