Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 2

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wkładka serowa

ser biały 80 dkg
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 2 sztuki
jajko 6 sztuk
budyń śmietankowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa jajeczna

jajko 6 sztuk
cukier 20 dkg
margaryna 40 dkg
galaretka 20 dkg (w kostkach)
czekolada mleczna 1 sztuka
spirytus 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 sztuki

Lista składników

kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Kroki postępowania

1
Masa jajeczna: jajka ubijamy z cukrem, dajemy nad gorącą parę wodną i ubijamy aż jajka będą gorące i gęste. zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo zimne jajka.
Krok 1 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
2
Czekoladę i galaretkę kroimy w kostkę i razem ze spirytusem i sokiem z cytryny dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łopatką.
Krok 2 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
3
Biszkopty : białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, potem mąkę pszenną, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 23x38. Biszkopty pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Masę dzielimy na trzy części, dwie większe i jedną mniejszą. Na jeden biszkopt wykładamy jedną większą część masy.
Krok 3 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
4
I ją rozsmarowujemy.
Krok 4 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
5
Wkładka serowa: ser mielimy przez maszynkę lub miksujemy, stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy miękkie masło, cały czas ucieramy, wbijamy po jednym żółtku i dajemy budyń. Białka ubijamy dodajemy do sera, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, pieczemy około 50-60 minut w temp. 180 stopni i zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wtedy wysypujemy go z formy i dajemy na masę.
Krok 5 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
6
Na serze rozsmarowujemy drugą większą część masy.
Krok 6 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto
7
Przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarowujemy mniejszą część masy i posypujemy kolorowymi cukiereczkami.
Krok 7 - Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.11.2016 13:57
fajne ciacho
IZABELA29 04.11.2016 10:48
Super ciacho
Ada-Gaba 03.11.2016 20:50
świetne ciacho
Ilona_eS 02.11.2016 21:19
wygląda bardzo apetycznie
Urszula Świeca 02.11.2016 12:50
Wspaniałe ciasteczko.))
halina17 01.11.2016 20:13
Smacznie wygląda ciasto.
MAR3STA 01.11.2016 16:48
Pyszne ciasto
noninka77 01.11.2016 16:46
Pyszności :)
Franciszek 01.11.2016 15:52
super do kawy
Stenka 01.11.2016 14:11
ciekawa propozycja
Grazyna0211 01.11.2016 13:31
ale fajne ciasto
Justi2401 01.11.2016 13:03
Pyszne ciacho :)
Krystyna32 01.11.2016 12:32
bardzo apetyczne
anka1988 01.11.2016 11:43
genialnie się prezentuje
Urszula Świeca 01.11.2016 11:28
Pyszne ciasteczko.))
RenataZ-et 01.11.2016 11:07
super wypiek!
Bernadeta1 01.11.2016 10:31
kolorowe i na pewno pyszne
Ewelina1991 01.11.2016 09:51
przyciąga wyglądem!!
olkaaa 01.11.2016 09:48
bardzo fajne
adelajda 01.11.2016 09:35
Super ciacho :)
martynkacytrynka 01.11.2016 08:46
Interesujący przepis :)
ada.la 01.11.2016 08:33
fajne ciasteczko
Krzysztof15 01.11.2016 06:19
pyszne ciacho
norweska20 31.10.2016 23:51
chętnie bym zjadła
MałaMi89 31.10.2016 23:51
To ciasto musi być genialne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak