Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

dynia 350 g
ziemniaki 400 g
jajko 1
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól
oliwa

Farsz:

ser biały 350 g
żółtko jajek 2
cukier 4 łyżki
skórka z cytryny 1 sztuki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
cynamon

Porada

Dyniowe knedle wypełnione delikatnym, pachnącym cytryną serem, okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem foto
2

Farsz:
Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem foto
3
Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na podsypanej mąką stolnicy.
Krok 3 - Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem foto
4
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
Krok 4 - Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem foto
5
Knedle podawać okraszone bułką tartą przesmażoną na maśle i posypać cynamonem.
Krok 5 - Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 01.11.2016 11:23
Pyszności :)
Patrycja33 01.11.2016 08:46
Wspanialy pomysl na knedle
Habibi 01.11.2016 07:45
Ja też często jesienią robię dniowe kluchy, mam fioła na punkcie dyni ;)
KORAL 01.11.2016 00:15
Zapach nawet u siebie czuję :)
Ania321 31.10.2016 23:48
bardzo apetyczne :)
kd045 31.10.2016 20:57
super przepis !!
bietka 31.10.2016 20:55
smaczne knedelki :)
magdow 31.10.2016 20:47
super przepis ! ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak