Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-śliwkowy z dynią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
puree z dyni 2-3 szkl.
śliwki żółte 1 kg
cebula biała 1/2 kg
natka pietruszki duży pęczek
papryka czerwona 2-3 duże
olej rzepakowy 1/2 szkl.
czosnek do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
ocet jabłkowy do smaku
cukier do smaku

Porada

Sos świetnie zastępuje ketchup.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-śliwkowy z dynią

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki i rozgotować z dodatkiem posiekanej cebuli, połówek wydrylowanych śliwek, pasków papryki, oleju, odrobiny soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz posiekanej natki pietruszki. Kiedy składniki zmiękną wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, dodać puree z upieczonej dyni oraz wyciśnięty czosnek, pieprz i ocet. Zmiksować. W razie konieczności doprawić solą i cukrem. Dusić 30-45 minut na sporym płomieniu, aby całość zgęstniała.

Sosem napełnić średnie słoiki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.11.2016 08:45
sos jest wyjątkowo smaczny i polecam wypróbować :)
Barbara13 01.11.2016 21:47
ciekawy ten sos
olkaaa 01.11.2016 09:49
ciekawe połączenie
kd045 31.10.2016 20:57
super przepis !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak