Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana ryżem i warzywami

5.0
(62)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na sycący i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis na papryki faszerowane ryżem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wege przepis na papryki faszerowane na pyszny obiad!

Składniki:

papryka czerwona 5 sztuk
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ryż 1 torebka
przecier pomidorowy 125 gramów
ser żółty 50-70 gramów
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Pół papryki dodałam do farszu, a 4.5 zostały nadziane.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana ryżem i warzywami

Papryka faszerowana ryżem i warzywami - wege przepis na obiad. Ryż łączymy z cukinią, cebulą oraz przecierem pomidorowym. Jest to dość ekonomiczne danie. jeśli chcesz do farsz możesz dodać grzyby, na przykład pieczarki - około 30 dag. Wege papryki faszerowane zapiekamy pod wiórkami żółtego sera. Danie jest lekkie i pyszne.

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Delikatnie studzimy. Paprykę myjemy. Kroimy ją w górnej części i oczyszczamy. Środek oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Krok 1 - Papryka faszerowana ryżem i warzywami foto
2

Cebulę kroimy w piórka, a cukinię w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.

Krok 2 - Papryka faszerowana ryżem i warzywami foto
3

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy ugotowany ryż. Podlewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Papryka faszerowana ryżem i warzywami foto
4

W naczyniu żaroodpornym układamy papryki i nadziewamy je farszem. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C około 30-40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem posypujemy startym żółtym serem. Podajemy ciepłe.

Smacznego :)

Krok 4 - Papryka faszerowana ryżem i warzywami foto

Szukasz pomysłów na wegetariański obiad?

Zobacz przepis na: 

Gołąbki wegetariańskie

Risotto z warzywami

Wege kotlety

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 01.07.2017 14:46
robię takie faszerowane papryczki bo bardzo lubimy,łądne są
dodi 01.11.2016 17:27
bardzo lubię
bietka 01.11.2016 06:29
Robiłam podobną bardzo smaczna :)
sezamek 31.10.2016 20:45
lubię takie papryczki :)
Aleksandra/Olcia 31.10.2016 18:56
bardzo taką lubię
cukiereczek 31.10.2016 17:23
robię takie faszerowane papryczki bo bardzo lubimy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak