Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek samotny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,5 kg
żurek 470 g
czosnek ząbki 2-3 szt
kiełbasa podwawelska 1 pętko
tłuszcz do smażenia
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek samotny

Kroki postępowania

1
1. Boczek ugotować w 2 litrach wody. Ugotowany boczek wyjąć, wklej zakwas żurku.
Krok 1 - Żurek samotny foto
2
Ukroić plaster boczku, pokroić go w drobną kostkę, kiełbaską w półplasterki a cebulę w drobniutką kosteczkę, przysmażyć na tłuszczu, pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 2 - Żurek samotny foto
3
Do wywaru dodaj przysmażoną cebulkę, boczek i kiełbaskę wraz z tłuszczem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu ugniatamy je z przyrumienioną cebulką. Łyżką kładziemy na talerzu i zalewamy żurkiem.
Krok 3 - Żurek samotny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 30.10.2016 21:44
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak