Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rumowy śliwkowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
kakao 1 łyżeczka

Masa

budynie śmietnkowe 2 szt
mleko 3,2% 0,5 litra
cukier waniliowy 2 szt
cukier kryształ 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
rum 5 łyżek

Dodatkowo

margaryna 1,5 kostki
śliwki kaliforijskie 60 dag
herbata czarna 1 szkalnka
rum 1 szkalnka

Polewa

margaryna 1/2 kostki
czekolada gorzka 2 tabliczki
śmietana 18 proc 1 kubek mały
galaretka agrestowa 1 szt

Porada

Wymiar blaszki do pieczenia: 24x39cm

Przepis i sposób przygotowania na: Rumowy śliwkowiec

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt ciemny z 5 jaj. Sporządzić masę jasną: Z 1/2 l mleka odlać troszkę, aby rozpuścić w nim budynie, do reszty mleka dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać rózgą, zagotować.Do gotującego mleka wlać rozmieszane budynie waniliowe. Na koniec dodać rum.
Krok 1 - Rumowy śliwkowiec foto
2
Masę jasna utrzeć z 1 1/2 margaryny (wersja szybsza - zmiksować).
Krok 2 - Rumowy śliwkowiec foto
3
Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki, zalać 1 szklanką ciepłej, mocnej herbaty oraz 1/2 szklanki rumu, pozostawić na noc.
Krok 3 - Rumowy śliwkowiec foto
4
Na ciemny biszkopt wyłożyć utarta jasną masę.
Krok 4 - Rumowy śliwkowiec foto
5
Na masę wyłożyć namoczone śliwki kalifornijskie.
Krok 5 - Rumowy śliwkowiec foto
6
Sporządzić polewę: galaretkę zielona rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Margarynę rozpuścić, dodać czekoladę gorzką połamaną na kostki, rozpuścić. Odstawić z palnika, lekko przestudzić. Dodawać powoli łyżką kwaśna śmietanę, mieszać delikatnie. Dodać przestudzoną galaretkę.
Krok 6 - Rumowy śliwkowiec foto
7
Polewę wylać na ułożone śliwki kalifornijskie, tak aby wszystkie były przykryte.
Krok 7 - Rumowy śliwkowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.11.2016 19:19
Z pewnością bardzo dobre ciasto:)
Wacław 02.11.2016 14:47
bardzo apetyczne
Franciszek 02.11.2016 13:13
dobre do kawy
Urszula Świeca 02.11.2016 12:43
Wspaniałe ciasteczko.))
Krzysztof15 02.11.2016 12:06
Kusząca propozycja
Beatris 02.11.2016 11:02
Pysznie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek :)
gusia1000 02.11.2016 10:42
Dobre ciasto.
mysza75 02.11.2016 10:09
jakie pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak