Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytryny na zimę w korzennym syropie

5.0
(53)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 4 szt
woda 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
laska cynamonu 1 szt
laska wanilii 1 szt
anyż gwiazdki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cytryny na zimę w korzennym syropie

Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C.
Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.
Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.10.2016 19:44
przydatny przepis
Megg 30.10.2016 13:02
w zimie do herbatki w sam raz
RenataZ-et 30.10.2016 09:29
super pomysł :)
Renataj 29.10.2016 21:41
Czegoś takiego jeszcze nie robiłam - muszę wypróbować:)
noninka77 29.10.2016 21:08
Ciekawy przepis :)
2milutka 29.10.2016 20:33
pyszne do herbaty
benka 29.10.2016 20:18
Świetny pomysł,można zrobić zapas na czas kiedy cytryny są bardzo drogie.
AZgotuj 29.10.2016 19:01
przepis do wykorzystania :)
Konczi 29.10.2016 18:48
Moja cytrynka się robi w podobnym syropku :))
Małgorzata92 29.10.2016 17:31
Ale ekstra :)
Madzai 29.10.2016 16:16
Coś dla mnie!
KORAL 29.10.2016 15:55
Świetne :)
Beatris 29.10.2016 14:23
Oryginalny przepis, podoba mi się :)
Justi2401 29.10.2016 14:04
Przepyszne do herbatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak