Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka pszenna na mleku i miodzie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
mleko ciepłe 200 ml
miód płynny 2-3 łyżki
masło 50-70 g
sól płaska łyżeczka
drożdże świeże 20-25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka pszenna na mleku i miodzie

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuścić masło, drożdże, sól i miód.
Krok 1 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto
2
Dodać pół kilo mąki tortowej.
Krok 2 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto
3
Robotem lub ręcznie zarobić ciasto i wyrabiać przez kilka minut.
Krok 3 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto
4
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Krok 4 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto
5
Wyrośnięte krótko zarobić w celu odgazowania i przełożyć do dwóch keksówek (albo jednej dużej), włożyć blaszki do worków foliowych i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto
6
Upiec w temp. 200-120*C (grzałki góra+dół) albo w 180-190*C z termoobiegiem.
Czas pieczenia ok. 35-40 minut.
Krok 6 - Bułka pszenna na mleku i miodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 01.11.2016 01:22
Pysznie :)
Mniam 29.10.2016 22:10
Wygląda, że mięciutka i delikatna. Pyszna musiała być :)
ben-ka 29.10.2016 19:31
Taką z chęcią bym zjadła....
MonikaW 29.10.2016 16:48
pyszności serwujesz
agnieszka214 29.10.2016 15:03
Same pyszności
Maragy 29.10.2016 12:59
Dokładnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak