Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady śląskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg
kiełbasa podwawelska 1 pętko
cebula biała 1 szt
Musztarda sarepska Prymat do smaku
ogórek kiszony 2 szt
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Sos

mąka pszenna 3 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady śląskie

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, pokroić na plastry gr 1cm.
Krok 1 - Rolady śląskie foto
2
Mięso rozbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem, posmarować musztardą. Pokrojoną cebulkę, kiełbaskę i ogórek kiszony wyłożyć na posmarowane musztardą mięso.
Krok 2 - Rolady śląskie foto
3
Zwinąć mięso: najpierw zawinąć bok, a następnie zrolować do przodu. Zwinąć biała nicią lub wykałaczkami.
Krok 3 - Rolady śląskie foto
4
Rozgrzać tłuszcz na patelni, układać roladki, obsmażyć z każdej strony, a następnie podlać gorącą wodą, przykryć. Roladki co jakiś czas obracać i podlewać. Gdy będą miękkie posypać z wierzchu mieloną ostrą papryką. Zrobić sos: mąkę pszenną rozrobić dokładnie w zimnej wodzie, dodać śmietanę (lekko posolić - zabezpiecza to przed zważeniem się sosu), wymieszać, zahartować (dodać trochę sosu spod rolad), wymieszać i wlać do rolad.
Krok 4 - Rolady śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.10.2016 20:46
Pyszne danie
Renata9 28.10.2016 20:42
Dobry obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak