Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek żeniaty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,5 kg
żurek 470 gram
ziemniaki 10 szt
kiełbasa zwyczajna 1 pętko
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
woda zimna 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: żurek żeniaty

1. Boczek ugotować w 2 litrach wody.
2. Ugotowany boczek wyjąć, do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawy: sól i pieprz. Gotować ok 20min, do miękkości ziemniaków.
2. Wlać żurek z butelki - ilość uzależniona od kwasowości żurku jaki chcemy otrzymać - im więcej go wlejemy tym będzie kwaśniejszy.
3. Kiełbaskę pokroić w ćwiartki, cebulkę w drobniutką kosteczkę, wrzucić na patelnie i przyrumienić na tłuszczu. Przyrumienioną cebulkę z kiełbaskę dodać wraz z tłuszczem do żurku, zagotować. Doprawić do smaku majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 30.10.2016 21:05
Pani Halinko, tak to regionalna zupa :) u nas na śląsku je sie żurek samotny i żeniaty. Żeniaty zawiera w sobie ziemniaki pokrojone w kostkę i gotowane z upie, zas w samotnym ziemniaki gotuję sie osobno i podaje omaszczone z cebulką :)
Franciszek 28.10.2016 00:41
dobra zupa
halina17 27.10.2016 22:14
Fajna nazwa żeniaty to regionalny żurek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak