Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkie chilli con carne z kukurydzą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
cebula 2
ząbki czosnku 4
przecier pomidorowy 4 łyżki
fasola czerwona z puszki
kukurydza w puszce
bulion 3 szkl
olej 6 łyżek
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Danie zyska na smaku i wyglądzie, jeśli chilli con carne podasz udekorowane kleksem kwaśnej śmietany, posypane tartym serem i odrobiną posiekanej cebuli cukrowej.

Przepis i sposób przygotowania na: szybkie chilli con carne z kukurydzą

Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Obierze czosnek i pokrój na cienkie plasterki.
W dużej patelni rozgrzej silnie olej, wrzuć cebulę i smaż cały czas mieszając przez 2 minuty - do lekkiego zeszklenia. Włóż mięso, smaż do zrumienienia na średnim ogniu, rozgniatając je widelcem. Dodaj czosnek, wlej bulion, wsyp paprykę, kminek, chilli, oregano oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na małym ogniu 20-30 minut często mieszając. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale potrawa ma być gęsta.
Kiedy mięso będzie miękkie, a sos gęsty, dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj i trzymaj jeszcze na ogniu 5-7 minut.
Podawaj chilli con carne z ryżem ugotowanym na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak