Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z pieprzem cytrynowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łyżek mąki pszennej kilka
duże cebule ew. 2
schab 1 kg (chudy, karkowy, wieprzowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z pieprzem cytrynowym

Schab pokroić na niezbyt cienkie plastry. Lekko je rozbić przez folię. Mocno oprószyć pieprzem cytrynowym i lekko solą. Odstawić na ok. 30 min. do lodówki. Każdy kotlet oprószyć mąką, strzepnąć nadmiar. Kłaść na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Właściwie taki obsmażony schab jest już gotowy do jedzenia, szczególnie gdy jest na prawdę chudy i mało poprzerastany. Można też zdjąć go z patelni i podsmażyć lekko na niej pokrojoną w półplasterki cebulę a następnie włożyć kotlety z powrotem, podlać niewielką ilością wody i poddusić ok. 30 min.. Pieprz cytrynowy nadaje bardzo przyjemny aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 25.04.2012 20:56
super danie;)
caroline1983 28.11.2011 15:59
bardzo aromatyczne danie
Grażyna13 27.04.2011 09:33
Mniam, muszę wypróbować :)
Allice 18.04.2011 15:46
smakowicie wygląda :)
Ela20 04.04.2011 10:06
zapowiada się pyszne danie :)
BozenA 26.11.2010 17:50
mmmm
BozenA 26.11.2010 17:50
mmmm
eli_555 19.09.2010 21:24
Pyszniutkie kotlety z karczku.
rosik93 30.08.2010 22:48
już wiem do czego użyć pieprzu cytrynowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak