Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania :)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
ryż ugotowany 100 gram
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 łyzeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
Czosnek suszony Prymat 1 łyzeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyzka
woda 0,5 litra
olej do smażenia 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1\3 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1\3 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1\3 łyzeczki
bułka tarta pikantna 1 szklanka do obtaczania

sos

przecier pomidorowy 1 słoik
śmietana 30% 0,5 szklanki
mąka 2 łyzki
sól i pieprz 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania :)

Kroki postępowania

1
Białą kapustę szatkujemy.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania :) foto
2
Cebulę obieramy, drobniej kroimy i podsmażamy na oleju.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania :) foto
3
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy poszatkowaną kapustę, podsmażona cebulkę oraz ugotowany ryż .
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania :) foto
4
Wszystkie składniki mieszamy - w trakcie dodając jajko, kasze manną , bułkę tartą oraz przyprawy do smaku-pieprz, sól, czosnek, majeranek
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania :) foto
5
Z powstałej masy formujemy pulpeciki- które obtaczamy w bułce tartej .
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania :) foto
6
Pulpeciki umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i podsmażamy.
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania :) foto
7
Kolejno przekładamy do garnka -zalewamy wodą i dusimy około 25 minut- na małym ogniu.
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania :) foto
8
Robimy sos- wykorzystując powstały podczas duszenia wywar. w tym celu dodajemy przecier pomidorowy. Kolejno wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką , aby zagęścić sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Krok 8 - Gołąbki bez zawijania :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.10.2016 13:45
O ile mniej roboty przy takich gołąbkach... smacznie :)
Habibi 27.10.2016 08:16
Bardzo lubię, a dawno nie robiłam, więc dziękuję za inspirację :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak