Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe muffinki z buraczkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CZEKOLADOWY MUFFINKI

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
czekolada gorzka 100 g
masło 150 g
ocet winny 1 łyżka
buraki czerwone pieczone 300 g
mąka pszenna 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY

czekolada gorzka 100 g
śmietana kremowa 30% 1 1/2 szkl
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
dekoracja czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe muffinki z buraczkami

Kroki postępowania

1
Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z octem.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną lub w garnku na bardzo małym płomieniu. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ucierać z cukrem do białości, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Stale ucierając wlewać po trochę rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować na jednolitą, czekoladową masę.
Krok 1 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto
2
Dodać starte buraczki i wymieszać.
Krok 2 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto
3
Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem połączyć mikserem. Ciasto zrobi się różowe i mogą być widoczne kawałki buraczków.
Krok 3 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto
4
Nalewać do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki prawie do pełna, gdyż ciasto wyrośnie z górką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.
Krok 4 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto
5
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku. Wsypać kardamon, cukier i zalać szklanką kremówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Wystudzić, kontrolując gęstość. Pozostałe 1/2 szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowy krem.
Krok 5 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto
6
Kiedy krem będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :)
Krok 6 - Czekoladowe muffinki z buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 18.01.2017 11:52
Ciekawy pomysł :)
Barbara13 27.10.2016 21:49
świetne te twoje muffinki
Bernadeta1 27.10.2016 18:39
pysznie się prezentują, trudno chyba oprzeć się takim słodkością
KORAL 27.10.2016 13:21
Fajne, widzę że patera z nagrody, gratuluję:)
bietka 27.10.2016 12:56
poproszę jedną do spróbowania :)
Aleksandra/Olcia 27.10.2016 10:46
ale piękne babeczki
Beatris 27.10.2016 10:21
Mam ogromną ochotę na taką babeczkę, pycha :)
mysza75 27.10.2016 09:55
pyszne babeczki z czekoladą
gosia56 27.10.2016 09:22
super wypiek;)
Ewelina1991 27.10.2016 08:50
śliczne są!!
SmaczneGotowanie 27.10.2016 08:50
super deserek
Habibi 27.10.2016 08:19
bardzo lubię wypieki z warzywami, bo zdrowe, smaczne i do tego nietypowe
Mniam 27.10.2016 07:51
To super! Ciekawe co tam kazałaś sobie wygrawerować :):)
Krzysztof15 27.10.2016 06:17
Wyglądają pięknie i pysznie
pestka 27.10.2016 00:10
super deser !
norweska20 27.10.2016 00:09
Pomysł i wykonanie rewelacja :)
Iwusia 26.10.2016 23:41
lubie takie połączenia smaków
Łukasz15 26.10.2016 23:41
Rewelacja!
bertpvd 26.10.2016 22:42
super muffiny
Wafelek2601 26.10.2016 22:38
Super wyglądają
MałaMi89 26.10.2016 22:32
Oj jakie kuszące! :) i ta patera... ale już Ci jej nie zazdroszczę, bo mam już taką :D w końcu jakąś mam! :) tylko grawer inny ;)
Renataj 26.10.2016 22:21
Prezentują się bardzo kusząco:)
Stenka 26.10.2016 22:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak