Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser camembert 4 szt
figi 4 szt
tymianek 1 gałązka
ocet balsamiczny 4 łyżki
miód płynny 2 łyżki
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert pieczony z figami w cieście francuskim

Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu. Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.
Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.
Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.
Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego ; )

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 26.10.2016 22:34
Nie przepadam za serami tego typu, ale jak widzę taki przepis, to aż mam chęć spróbować :)
Stenka 26.10.2016 20:25
ciekawa propozycja
Malinka 26.10.2016 19:24
Świetny deser!
2milutka 26.10.2016 18:06
to musi być obłedne!
ilka01 26.10.2016 15:03
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak