Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

bakłażan 2 duże
mąka pszenna do panierowania
boczek wędzony 150 g (zmielony)
bryndza 200 g
olej rzepakowy do zmażenia

Farsz

cebula 1
papryka czerwona 1
pieczarki 200 g
kasza pęczak 150 g (lekko podgotowana)
pomidory 5
natka pietruszki 1/2 pęczka
oliwki zielone Smak kilka

Do smaku

cząber
oregano
Bazylia suszona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

Kroki postępowania

1
Bakłażany kroimy w grube plastry, układamy na desce i oprószamy z obu stron solą. Po chwili na powierzchni bakłażana pojawią się kropelki, które usuwamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kawałki bakłażana obtaczamy z obu stron w mące i smażymy na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażonego bakłażana odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wędzony boczek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ̊C na ok. 12-15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto
2
Farsz: cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z rozgrzanym olejem. Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość przyprawiamy do smaku cząbrem i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, oregano oraz pęczak. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz bazylię do smaku. Gdy pomidory zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz całe zielone oliwki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto
3
Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym. W plastrach bakłażana robimy wgłębienia łyżką i nakładamy w nie farsz. Na wierzchu układamy kawałki bryndzy i posypujemy podpieczonym boczkiem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ̊C na ok. 10 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 06.11.2016 15:16
wygląda wspaniale to danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak