Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • bakłażan

    2 duże
  • mąka pszenna

    do panierowania
  • boczek wędzony

    150 g (zmielony)
  • bryndza

    200 g
  • olej rzepakowy

    do zmażenia

Farsz

  • cebula

    1
  • papryka czerwona

    1
  • pieczarki

    200 g
  • kasza pęczak

    150 g (lekko podgotowana)
  • pomidory

    5
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • oliwki zielone Smak

    kilka

Do smaku

  • cząber

  • oregano

  • bazylia otarta Prymat

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35
Bakłażany kroimy w grube plastry, układamy na desce i oprószamy z obu stron solą. Po chwili na powierzchni bakłażana pojawią się kropelki, które usuwamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kawałki bakłażana obtaczamy z obu stron w mące i smażymy na złoto na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażonego bakłażana odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wędzony boczek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 ̊C na ok. 12-15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35
Farsz: cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z rozgrzanym olejem. Do cebuli dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość przyprawiamy do smaku cząbrem i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, oregano oraz pęczak. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz bazylię do smaku. Gdy pomidory zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz całe zielone oliwki.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Bakłażany z wędzonką, kaszą, bryndzą, odc. 35
Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym. W plastrach bakłażana robimy wgłębienia łyżką i nakładamy w nie farsz. Na wierzchu układamy kawałki bryndzy i posypujemy podpieczonym boczkiem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ̊C na ok. 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kucharz11

06.11.2016 15:16
wygląda wspaniale to danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat