Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
udka kurczaka całe 500 g
słonina wędzona 100 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

Łopatkę umyć i zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa.Słoninkę bardzo drobno posiekać. Udka wytrybować z kości, a następnie pokroić w dość grubą kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać dotąd, aż mięso wchłonie całą wodę.
Umieścić mięso w woreczku, a następnie w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i umieścić na 12 godziny w lodówce, aż mięso się zamarynuje.
Po wyjęciu z lodówki szynkowar umieścić w wysokim garnku, nalać wody aby sięgała 1 cm od góry szynkowara. Parzyć w temp 80-85 stopni przez 2 godziny.
Schładzać wędlinę przez 12 godzin, serwować z ulubionym pieczywem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 25.10.2016 16:07
Baaardzo smacznie:))
wedith1 25.10.2016 15:37
Domowa wędlina - najlepsza!
Wacław 25.10.2016 12:58
pyszna do kanapek :-)
dodi 25.10.2016 12:31
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak