Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w płatkach czosnku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
sól 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1,2 łyżki
przyprawa gyros 1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1/2 łyżki
pieprz
ząbki czosnku 3 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w płatkach czosnku

Wszystkie przyprawy oprócz pieprzu mieszamy ze sobą. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Schab oprószamy pieprzem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa zostawiamy na folii. Mięso obkładamy płatkami czosnku. Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Obwiązujemy go dokładnie sznurkiem lub związujemy gumką tak aby nie dostała się do środka woda.
Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut) . Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans.
Następnie przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię aby nie traciło aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 25.10.2016 11:59
znakomity schabik
gosia56 25.10.2016 09:20
pyszne mięsko;)
Joanna Kryla 25.10.2016 09:02
Pyszny schabik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak