Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet dyniowy z jabłkiem i cynamonem na mące ryżowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

puree z dyni 4 łyżki
mąka ryżowa 3 i 1/2 łyżki
jajko 2 sztuki M
Soda oczyszczona Prymat szczypta
miód 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
jabłko 1 małe
olej odrobina patelnię smarujemy pędzelkiem

Porada

Propozycja podania: Omlet kroimy w trójkąty, na każdy układamy kawałek świeżej mandarynki. Każdą porcję można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet dyniowy z jabłkiem i cynamonem na mące ryżowej

Do jednej miseczki wbijamy białka, które następnie ubijamy. Ja robię do ręcznie, piana z białek nie musi być sztywna, ale powinna być biała i puszysta.

W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Po czym dodajemy cynamon i szczyptę sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.

Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dosłownie przez 30 sekund. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet podajemy od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak