Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kukurydziane z gruszką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszka 1 sztuka soczysta
mleko 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1/4 szklanki
masło lub margaryna 50 g
jajko 1 sztuka L
mąka pszenna 1 szklanka
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kukurydziane z gruszką

Do jednej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopiony (przestudzony) tłuszcz (masło lub margarynę), znów mieszamy.
W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy.
Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek).
Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 24.10.2016 21:25
Dziękuję, pozdrawiam :)
Wafelek2601 24.10.2016 17:53
Ciekawy pomysł
AZgotuj 24.10.2016 16:01
piękny kolor :)
Ola1young 24.10.2016 15:53
fajne,nie jadłam takich
ilka01 24.10.2016 15:50
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak