Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kukurydziane z gruszką
W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy.
Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek).
Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką).