Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe marynowane podgrzybki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podgrzybki 4 kg

Zalewa

woda 7 szklanek
ocet 2 szklanki
sól 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5
Ziele angielskie całe Prymat 8-10
cebula 2
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8

Porada

Przygotowane w domowym zaciszu rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe marynowane podgrzybki

Kroki postępowania

1
Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika).
Krok 1 - Domowe marynowane podgrzybki foto
2
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5minut. Zalewę ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać grzybki w słoikach tak aby wymieszały się z zalewą.
Krok 2 - Domowe marynowane podgrzybki foto
3
Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować około 7 minut od zagotowania wody.
Krok 3 - Domowe marynowane podgrzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 23.10.2016 22:18
przydatne w zimie i na wiosnę :)
MagdalenaIC 23.10.2016 21:10
Pysznie :)
magdow 23.10.2016 20:56
mniam, zawsze dobre ;]
MAR3STA 23.10.2016 20:54
zjadłabym takie grzybki
Mniam 23.10.2016 20:01
Lubię takie wyciągać wprost ze słoiczka :)
Renataj 23.10.2016 19:07
Uwielbiam - lubię zbierać, siadać przy stole z rodzinką i je oczyszczać, pasteryzować i oczywiście jeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak