Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buleczki z puree z dyni i dzemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 5 lyzek
sól szczypta
puree z dyni pol szklanki
skórka pomarańczowa 2 lyzki
drożdże suche 1 lyzeczka
mleko sojowe pol szklanki
margaryna w kostce 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do posypania
dżem do nadzienia
jajko do posmarowania

Porada

Bułki możemy nadziać dowolnym ulubionym dżemem lub marmolada.

Przepis i sposób przygotowania na: Buleczki z puree z dyni i dzemem

Margarynę rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miesimy, aż ciasto będzie bardzo dobrze wyrobione. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoja objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte to formujemy kuleczki. Kazda kuleczkę rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy dżem, następnie dokładnie zlepiamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zlepionym końcem do dołu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 h. Smarujemy nasze bułki roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach. Upieczone i ostygnięte bułki posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.11.2016 17:57
fajne bułeczki
gusia1000 24.10.2016 14:12
1 słowem-znakomite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak