Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajwar

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 8 szt
bakłażan 1 szt
papryczka chili 1 szt
czosnek 5 ząbków
olej 4 łyżki
ocet winny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ajwar

Bakłażana /ze skórką/ kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. , układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy do czasu aż skórka lekko się pomarszczy a miąższ zrumieni. Bakłażana wyjmujemy, piekarnik nagrzewamy do 210-220 stopni C i do piekarnika wstawiamy przekrojone na pół, oczyszczone z nasion papryki. Pieczemy do czasu aż skórka stanie się brązowo-czarna, wyjmujemy z piekarnika, zakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Bakłażana i paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej /lub oliwę z oliwek/, wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana, dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Doprawiamy łagodnie solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na małym ogniu /od czasu do czasu mieszając/do czasu aż warzywa rozgotują się. Wszystko blendujemy, dodajemy ocet winny i ostatecznie doprawiamy do smaku. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki po zmiksowaniu możemy go jeszcze pogotować do czasu aż soki odparują ale musimy go często mieszać aby się nie przypalił. Gotowy ajwar przekładamy do słoików. Jeśli przekładamy gorący wystarczy, że na wierzch pasty do każdego słoika wlejemy łyżkę oleju, zakręcimy, przykryjemy kocem i odstawimy do wystygnięcia. Jeśli przekładamy do słoików przestygnięty ajwar musimy go zapasteryzować - ok. 15-20 min. od zagotowania się wody w garnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 10.06.2017 15:23
warto zrobić
Justyna Jussstiii 16.05.2017 19:37
fajny przepis
paniusiaewa 01.12.2016 23:58
Zan oryginalny, ale ten podobny.
Madzai 23.10.2016 17:37
bardzo lubię!
w mojej kuchni 23.10.2016 17:36
lubie takie przetwory
Futka 23.10.2016 13:44
Uwielbiam!
sezamek 23.10.2016 12:50
na pewno smaczne :)
ada.la 23.10.2016 08:51
ciekawy przepis
Edith85 23.10.2016 08:41
Super przepis
Motorek 23.10.2016 07:49
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak