Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czerwonych renklod i porzeczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki renklody czerwone 2 kg
porzeczki czerwone 1/2 kg
porzeczki czarne 1/2 kg
porzeczki białe 1/2 kg
cukier trzcinowy 1 kg
żelfix (3:1) 3 op.
galaretka porzeczkowa 1-2 op.
laska wanilii 1-2 szt.

Porada

Zamiast wanilią dżem można doprawić niewielką ilością cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czerwonych renklod i porzeczek

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego szerokiego garnka z grubym dnem. Dosypać cukier i wymieszać. Dołożyć opłukane i częściowo rozgniecione porzeczki - wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny (pod przykryciem) do czasu, aż owoce puszczą sok. Dołożyć rozciętą laskę wanilii (wcześniej wydrążyć nasionka). Gotować ok godzinę na niewielkim ogniu, aż wszystkie owoce się rozgotują i częściowo odparują.
Pod koniec wsypać sypką pektynę, dokładnie wymieszać i gotować 2-3 minuty.
Garnek zdjąć z gazu i wsypać galaretki porzeczkowe. Mieszać do rozpuszczenia. Wyjąć laskę wanilii.
Dżemem napełnić słoiczki aż po brzeg, szybko zakręcić i postawić dnem do góry na 10-15 minut.
Po tym czasie odwrócić, pozostawić do zupełnego ostygnięcia i wynieść w ciemne chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 22.10.2016 20:08
Taki dżem musi być pyszny
w mojej kuchni 22.10.2016 17:27
moje smaki na przetwory
jagoda5913 22.10.2016 13:27
ładny kolor wyszedł
sezamek 22.10.2016 11:48
skusiłabym się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak