Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 42 dag
drożdże świeże 4,5 dag
mleko 3/4 szkl
masło 7,5 dag
sól 1 szcypta
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt

Farsz

jabłka prażone 1 słoik
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Do posmarowania

jajko 1 szt
śmietana kremówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jabłkowa

Kroki postępowania

1
7,5 dag masła roztapiamy, wlewamy 3/4 szklanki mleka, mieszamy. Dodajemy do rozpuszczenia drożdże.
Krok 1 - Rolada jabłkowa foto
2
Mąkę mieszamy z 4 łyżkami cukru i solą. Wbijamy jajko i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Rolada jabłkowa foto
3
Jabłka mieszamy z cynamonem, lekko podgrzewamy.
Krok 3 - Rolada jabłkowa foto
4
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt około 30x40cm. Smarujemy masą jabłkową. Zwijamy roladę.
Krok 4 - Rolada jabłkowa foto
5
Jajko roztrzepać ze śmietaną. Posmarować roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć roladę. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Rolada jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak