Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy kwiatuszek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 42 dag
drożdże 4,5 dag
mleko 3/4 szkl
masło 7,5 dag
sól 1 szczypta
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt

Masa makowa

mak 25 dag
orzechy włoskie 10 dag
rodzynki 5 dag
mleko 1 i 1/4 szkl
cukier 1/2 szkl
masło 7,5 dag
sok z cytryny 1 łyżka
miód 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
aromat migdałowy do smaku
skórka z cytryny do smaku
cynamon Prymat 1 płaska łyżeczka

Do posmarowania

jajko 1 szt
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy kwiatuszek

Kroki postępowania

1
7,5 dag masła roztapiamy, wlewamy 3/4 szklanki mleka, mieszamy. Dodajemy do rozpuszczenia drożdże.
Krok 1 - Makowy kwiatuszek foto
2
Mąkę mieszamy z 4 łyżkami cukru i solą. Wbijamy jajko i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Makowy kwiatuszek foto
3
Resztę mleka i masło zagotować z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy i mak. Gotujemy 20 minut ciągle mieszając. Do masy makowej dodajemy bakalie, sok i skórkę z cytryny, cynamon, aromat, miód. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt około 30x40cm. Smarujemy masą.
Krok 3 - Makowy kwiatuszek foto
4
Zwijamy roladę, końce sklejamy ze sobą. Jajko roztrzepujemy z kremówką. Smarujemy ciasto.
Krok 4 - Makowy kwiatuszek foto
5
Jeden bok rolady nacinamy co jakieś 2 cm i odwijamy na zewnątrz tak jak na zdjęciu. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Makowy kwiatuszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.10.2016 17:23
znakomity pomysł
KORAL 21.10.2016 08:57
Dobre ciasto :)
gusia1000 21.10.2016 00:15
Ciekawy wypiek.
Stenka 20.10.2016 19:50
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak