Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z czekoladowym ganache
Czekoladę drobno posiekaj. W małym garnuszku mocno podgrzej śmietankę, nie zagotowując jej. Zdejmij śmietankę z palnika i dodaj czekoladę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i odstaw do ostygnięcia. Ostudź w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół)
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę sody)
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: śmietankę (lub kefir/maślankę/jogurt), olej i jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj widelcem tylko do momentu połączenia składników - ciasto ma być grudkowate, a nie gładkie - dzięki temu po upieczeniu uzyska chrupiący wierzch i puszysty środek :)
Masę nakładaj do papilotek na około 2/3 ich wysokości.
Piecz ok. 20 min (do suchego patyczka)
Kiedy muffiny ostygną przygotuj dekorację z kremu: wyjmij ostudzony do zimna krem i ubij go mikserem na gładka masę (uważaj, aby nie zwarzyć!). Przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną tylką i dekoruj każdą muffinę nakładając krem od środka.
Smacznego!